HemSenaste nyttLids BygdegårdsföreningAktiviteter i och nära LidLids KyrkaSevärdheterHitta hit
Bröllop i Lids kyrka
Albertus Pictor
Stigluckan

Lids Kyrka

Lids kyrka i Sörmalnd
Kyrkan i Lid är enastående i många avseenden. Framför allt gäller detta kalkmålningarna från mitten av 1400-talet. Dessa har målats av Albertus Pictor (Albert Målare), Sveriges mest namnkunnige målare under medeltiden känd för ett trettiotal utsmyckningar i Mälarområdet och Sörmland.

De unika kalkmålningarna, som togs fram i samband med att kyrkan restaurerades i mitten av 1950-talet, tillägnas Jungfru Maria och den Helige Olof. Den senaste forskningen har visat att Albert var från Immenhausen i Tyskland, död 1509 i Stockholm. Målningarna i Lid kan t.o.m. vara hans mästarprov innan han skrevs in i borgarståndet i Arboga år 1465.

BILD -komplettera med bild på målningen.

Kyrkan byggdes i slutet av 1100-talet eller kring sekelskiftet år 1200 som en enkel romansk kyrka med platt innertak i trä. Kring mitten av 1400-talet ersattes trätaket med tre brandsäkra, kalkputsade gotiska valv, ett av dem över det mindre koret. Den ursprungliga kyrkan bör ha varit helgad åt S:t Olof, en av medeltidens främsta helgon i Norden.

Lids kyrka är också unik genom det enda bevarade signerade självporträttet av Albertus Pictor på en av de södra valvpilastrarna. Mitt emot har han avbildat kyrkoherden i Lid, Lars eller Laurentius. Ovanför den nuvarande predikstolen i det s.k. helgonfönstret avbildas han som bekostade utsmyckningen, dvs. Olof Johansson, lågfrälseman och väpnare på Sparsta i Lid vars vapen bar en enhörning i halvfigur på vit botten. Kyrkans äldsta inventarium från slutet av 1100-talet är det stora romanska triumfkrucifixet, vars ursprungliga färger är så gott som helt bevarade. Här framställs Kristus som den segrande världshärskaren.

Lids kyrka i Sörmalnd

Mer att läsa om kyrkan

Det finns mycket att läsa om kyrkan
Länk till wikipedia (öppnas i nytt fönster)
www.svenskakyrkan.se

Mer om Albertus Pictor

Läs mer om Albertus Pictor

Ansvarig utgivare: Lids Bygdegårdsförening, Lidskyrkby 61191 Nyköping
info@lidskyrkby.se
Producerad och sponsrad av Webbreda och KreatiWebb © 2010
Till startsidan

Bröllop i Lid

Gift er i denna vackra kyrka i Sörmland.

Boka kyrka (pastorsexpiditionen rönö församling)